• Zitje in het groen

  In de tuin van Boerderij Onder de zeven Linden bevind zich dit zitje van oude gebakken klinkers tussen extensief te onderhouden groen.

 • Tuin van het jaar

  Tuin 40 m2 op dak parkeergarage. Terrassen en hoogteverschillen in hout, Bilinga. Plantvakken, paden en bankje in Corten staal.

 • Tuin aan Oude Delft

  In deze tuin zijn de paden van op maat gemaakte betonplaten antracietkleurig. In de bakken van Corten staal staan rode Esdoorns. Terrassen van gebakken klinkers en grint.

 • Tuin met vijver

  Flinke tuin met strakke vijver, randopsluiting met verzinkt staal, verharding Oud Hollands beton en gebakken klinkers. Grote potten met Buxus en Hosta.

 • Vaste planten / siergrassen / bollen

  Deze voortuin langs de Delftse Schie is gefotografeerd het tweede jaar na aanplant. Fraaie kleurcombinatie van vaste planten met bollen en siergrassen.

Natuurlijke oevers

Natuurlijke oevers
Datum: 22-09-2011
Nederlanders zijn van oorsprong dijkenbouwers. Dat we water willen bedwingen zit ons in de genen. Zo snel we een woonplek aan het water inrichten verschijnen de grootste waterbouwkundige werken. Het resultaat is dikwijls, een tuin aan het water die geen mogelijkheden meer biedt voor een natuurlijke overgang van de tuin naar het water. Vanuit het huis is het zicht op het water verdwenen. Maar het kan ook anders!

Bij een tuin in Pijnacker lag al jaren een schoeiing langs het water. Door deze harde rand was er geen enkele verbinding mogelijk tussen het leven in het water en het plantenleven op de oever. Jaar in jaar uit was het beeld strak en eentonig. Voorjaar, zomer, herfst of winter het randje bleef strak.

Door een betrekkelijk eenvoudige ingreep is het beeld in drie maanden tijd totaal verandert. De schoeiing is verlaagt tot rond het waterpeil en een deel van de grond is afgevoerd. De slootkant blijft door de plank onder water zijn profiel behouden maar de nu vochtige oever is een paradijs voor planten en dieren.

Op de foto's op deze pagina is te zien hoe een saaie oever met betrekkelijk eenvoudige ingrepen, in drie maanden, omgevormd kan worden tot een bloeiende plek vol met leven en kleur. Dat dit resultaat ook bereikt kan worden meteen na aanleg van een nieuwe tuin spreekt voor zich. Dat daarnaast de aanleg van een natuurlijke oever ook een enorme besparing kan betekenen op het budget voor de aanleg van de tuin is een prettige bijkomstigheid.

« Terug naar het nieuws-overzicht
adres icon

adres

Hoveniersbedrijf Louis v.d. Meijden
Delftsestraatweg 280
2645 AE Delfgauw

T015 - 257 06 10
Einfo@louisvdmeijden.nl